’94 en 96- na mijn missies’

Vrijheidsschrijvers: Suzan Nieuwhof (15jr) en Emma Scheuer (25jr)

Veteraan: Esther Frijlink

Het verhaal van onze veteraan

Esther Frijlink begon op 17e jarige leeftijd haar militaire carrière bij de Landmacht. Omdat ze graag voor het echte Defensiewerk wilde gaan, ging ze in 1994 op missie naar Bosnië, voormalig- Joegoslavië. Ze kreeg te maken met een bevolking die er slecht aan toe was, psychologische oorlogsvoering door de Bosnische Serviërs, en werd samen met haar kameraden 6 dagen lang gegijzeld en gebruikt als menselijk schild tegen de bommen van de VN. Deze heftige gebeurtenissen weerhouden Esther er niet van om in 1996 nogmaals naar Srebrenica af te reizen voor de volgende missie. Ondanks dat ze in 2012 wordt gediagnosticeerd met PTSS is Esther veerkrachtig en positief. Ze wil haar steentje bijdragen aan de maatschappij en doet dit met verschillende projecten waarin voornamelijk jongeren met haar in gesprek gaan.

De gedachte achter het kunstwerk

We voelden vanaf het begin dat ons verhaal het beste tot uiting zou komen in geschreven woord. Daarom hebben we gekozen voor een soort tweeluik waarin het ene verhaal meer ingaat op de feiten en het andere verhaal meer het concept vrijheid behandelt.

Het filmpje hebben we bedacht omdat we hoopten zo een groter publiek te bereiken, waarin beeld en geluid het werk doet.

Wat neem je mee van operatie vrijheidsschrijvers?

We hebben veel bewondering voor Esther en het feit dat ze haar verhaal met ons wilde delen. Ze is positief en krachtig, dat zijn eigenschappen die ons ongetwijfeld blijven motiveren. Ook vertelde Esther hoe belangrijk het is om te praten met elkaar, respect te hebben voor ieder en je vrijheid te omarmen om vervolgens nooit meer te laten gaan. Operatie Vrijheidsschrijvers zat vol belangrijke lessen en leuke contacten, waarvan we denken dat elke jongere hier veel zou leren.