De Acht Aspecten van UNIFIL

Vrijheidsschrijvers: Pieter Zhao & Roan van Oosten

Veteraan: Rob van Beek

Het verhaal van onze veteraan

Onze veteraan, Rob van Beek, heeft ons een nieuwe kijk op UNIFIL en op vrijheid gegeven. Voorheen hadden wij vooral negatieve verhalen gehoord over UNIFIL, verhalen van machteloosheid, frustratie en mislukking. Onze veteraan bracht een nieuw perspectief waarin positiviteit, levenslessen en vrijheid belicht werden. Het gesprek was enorm uiteenlopend en veelomvattend en liep alle kanten uit. Maar wat het diepst indruk op ons heeft gemaakt was ten alle tijden Rob zijn positiviteit.

De gedachte achter het kunstwerk

Het gesprek met de veteraan ging niet één bepaalde kant op. Het ging juist allerlei verschillende kanten op en was heel veelomvattend en divers. Om deze diverse ervaringen van de veteraan het best tot zijn recht te laten komen hebben wij acht aspecten/thema’s belicht die terugkwamen in het gesprek. Aan de hand van deze aspecten hebben wij korte verhaaltjes geschreven die samen één niet-chronologisch verhaal vormen om UNIFIL van verschillende perspectieven te belichten uit de ervaringen van onze veteraan.

Wat neem je mee van operatie vrijheidsschrijvers?

Het belangrijkste wat Operatie Vrijheidsschrijvers mij heeft geleerd is dat het belangrijk is om in te zoomen op de details. Grote conflicten en vredesmissies worden meestal in grote lijnen als succesvol of onsuccesvol beoordeeld. Maar deze generalisaties zien vaak de kleine dingen over het hoofd. De individuele militair die misschien een lokaal gezin hoop geeft of een kind inspireert worden niet meegenomen in het eindoordeel. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de individuele verhalen van de veteranen.