De Veteraan (bestaat niet)

Vrijheidsschrijvers: Linn van Aanholt en Puck Brouwers

Veteraan: Lieke Delemarre

Het verhaal van onze veteraan

Lieke Delemarre, huisarts en veteraan, heeft gewerkt als militair arts bij de Koninklijke Luchtmacht en is uitgezonden op missies naar Afghanistan (2013) en Mali (2015). In Afghanistan was ze senior medical officer, de huisarts van de Nederlandse troepen en eindverantwoordelijke voor de zorg voor alle troepen. In Mali was Lieke helikopterdokter. Wat ons het meest is bijgebleven aan het interview is de positieve ervaring van Lieke en haar enthousiasme voor defensie. Ook benadrukte ze dat voor vrouwen een rol is weggelegd bij Defensie en dat we vrede en veiligheid moeten blijven waarborgen.

De gedachte achter het kunstwerk

In ons kunstwerk staat onze veteraan, Lieke Delemarre, te midden van andere veteranen. Om specifieker te zijn: tussen de vrouwen die haar voor gingen in een carrière bij Defensie. Ze staat te midden van het Vrouwen Hulpkorps (VHK), voor ze vertrokken met het passagiersschip Willem Ruys naar Nederlands-Indië vanuit de haven van Rotterdam op 29 mei 1948. Daarnaast wordt ze, aan de linkerzijde van de poster, begroet door een reserve Luva van de 1e Luchtwachtgroep Deventer van het Korps Luchtwachtdienst (c.1952-1954). Rechts van Lieke zie je twee leden van het Vrijwillig Vrouwen Hulpkorps, actief in Groot-Brittannië (c.1944-1945). Men denkt bij een veteraan al snel aan een man op leeftijd met vele missies achter de rug. Wij hebben tijdens ons interview geleerd dat men aan de buitenkant niet kan zien wie ons of andere landen heeft geholpen om vrijheid te creëren. Er is geen ‘standaard veteraan’. Man, vrouw, jong en oud: iedereen kan veteraan zijn. Tot slot, we vieren niet alleen 75 jaar vrijheid, maar we vieren ook dat vrouwen nu 75 jaar onderdeel mogen uitmaken van Defensie en kunnen bijdragen aan vrijheid.

Wat neem je mee van operatie vrijheidsschrijvers?

Inspiratie, inzichten en verhalen van veteranen en nieuwe opgedane vaardigheden om deze verhalen te presenteren aan een breed publiek. Bovenal een hele unieke en leerzame ervaring samen met jongeren uit heel Nederland.