Ergens anders is het anders

Vrijheidsschrijvers: Sophia Wiersma en Floor Speckens

Veteraan: Marvin Kuipers

Het verhaal van onze veteraan

Majoor-reservist Marvin Kuipers is onder andere op uitzending geweest in Bosnië, Mali en Burkina Faso maar ons interview was gefocust op de UNIFIL missie in Libanon. Zonder veel informatie over de actuele situatie daar is hij als 20-jarige en dienstplichtige vrijwillig naar Libanon gegaan. Pas toen hij daar uit het vliegtuig stapte en het mitrailleurvuur hoorde, besefte Marvin dat hij echt midden in een conflictgebied zat.

We hebben al onze vragen kunnen stellen en Marvin heeft ze allemaal open en eerlijk beantwoord. Daardoor hebben we een heel fijn en leerzaam gesprek kunnen voeren en daar willen wij hem graag voor bedanken.

De gedachte achter het kunstwerk

Wat ons tijdens het interview al snel duidelijk werd is dat Marvin heel avontuurlijk is en al veel van de wereld heeft gezien. Vandaar dat wij meteen op het idee kwamen om met een wereldkaart te werken. De landen die Marvin zowel als burger en als militair bezocht heeft hebben wij met verschillende verhalen verbonden en hierdoor konden wij een persoonlijke touch aan het project geven.

De titel ‘Ergens anders is het anders’, hebben wij direct van Marvin zelf. Hij kreeg dit van huis uit mee en deze levensfilosofie is hem vooral tijdens zijn missies goed van pas gekomen.

Wat neem je mee van operatie vrijheidsschrijvers?

Dankzij de verschillende workshops hebben wij veel kunnen leren, onder andere over samenwerking, storytelling maar ook geschiedenis en kunst is voorbij gekomen. Maar het meeste hebben wij misschien wel geleerd van het interview met ‘onze’ veteraan. We zijn erachter gekomen dat mensen eigenlijk niet kunnen weten hoe goed we het hier hebben. Dat kan pas als we begrijpen of gezien hebben dat mensen in minder ontwikkelde landen of conflictgebieden écht honger lijden en bijvoorbeeld geen vrijheid van meningsuiting hebben. Marvin heeft ons hiermee geïnspireerd meer terug te willen doen voor onze maatschappij.

Zo vonden wij het ook erg bijzonder om te horen over de onvoorwaardelijke kameraadschap die gevormd wordt tijdens een missie. Vrienden voor het leven, die precies weten wat jij hebt gezien en meegemaakt en die altijd voor je klaarstaan.