FAQ

MDT Missie – Algemeen

‘MDT’ staat voor Maatschappelijke Diensttijd; een tijd waarin je gaat merken dat je als vrijwilliger veel kunt doen voor anderen en dat je zo ook jezelf beter leert kennen. Je werkt voor anderen, maar je werkt tegelijk ook aan jezelf. Ook ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker.

MDT Missie bestaat uit twee delen; de dagen met Defensie, waarin je militaire skills en drills leert. Je wordt zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Dan heb je ook nog de sociale missie. Tijdens je sociale missie ga je naar een project van jouw voorkeur en ga je bijvoorbeeld sporten met daklozen, doe je een maatjesproject waarbij je met een nieuwkomer de Nederlandse taal leert of ben ga je aan de slag bij een (zorg)instelling. Door het hele land zijn netwerken met projecten en wij kijken samen met jou wat bij je past.

Eerst zijn er drie aaneengesloten impactdagen, wanneer de covid maatregelen het toelaten is dit met overnachting, anders overnacht je thuis.

Na deze drie dagen heb je ruim 3 maanden de tijd om je in totaal 40 uur in te zetten voor een ander d.m.v. vrijwilligerswerk, dit noemen we de sociale missie. Dit kunnen dus 5 hele werkdagen zijn, maar kunnen ook 10 halve dagen of 20 avonden zijn, het is maar net hoe je het in wilt delen.

Aan het eind van je sociale missie is er een reüniebijeenkomst met de complete groep als afsluiting van het traject. Je ontvangt dan ook een MDT-certificaat. In totaal kost het traject je 80 uur.

Heel tof dat je dat wilt, maar helaas. Het programma wordt gesubsidieerd en iedereen krijgt één kans om gratis aan een MDT traject mee te doen.

Met dit certificaat kun je bewijzen wat je gedaan hebt, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren. De onderdelen van wat je gedaan en geleerd hebt, staan er ook op. Daarnaast is het een tastbare herinnering aan een mooie tijd.

Omgerekend in euro’s: €0. Dit komt omdat de overheid MDT belangrijk vindt en het daarom (deels) financiert. Ook andere organisaties dragen er aan bij dat jij dit traject gratis kunt volgen.

De reiskosten voor de impactdagen worden vergoed, voor de sociale missie wordt dat wel heel erg ingewikkeld, dus dat doen we niet. We willen jou vragen om voor dit onderdeel zelf een duit in het zakje te doen.

Je mag dan even bellen naar de organisatie van MDT Missie. We horen graag even de reden en denken met je mee over een mogelijke oplossing. Zo kennen wij meerdere MDT’s en kunnen we je misschien doorverwijzen.

MDT Missie – Sociale Missie

Tijdens de impactdagen met defensie werk je aan jezelf. All eyes on you. Tijdens de sociale missie werk je ook wel aan jezelf, maar werk je vóór anderen. All eyes on them. Tijdens de sociale missies word je gekoppeld aan een netwerk of coach bij jou in de regio, zij hebben vaak een heel palet aan dingen die moeten gebeuren. De sociale missies lopen erg uiteen, maar voorop staat: we zoeken iets wat bij jou past en wat je leuk vindt om te doen. Je komt er hier achter: iets voor iemand anders doen geeft mijzelf ook heel veel. Je kunt zelf ook al nadenken over wat je wilt doen. Of beter nog: om je heen kijken wat leuke plekken zouden kunnen zijn. Hoe actiever je zelf bent; hoe eerder je op een plek komt die echt bij je past.

Wij hebben al sinds 2004 ervaring met sociale missies en het is en blijft iets heel speciaals; bijna altijd zijn deelnemers achteraf verrast over wat ze gezien, meegemaakt en geleerd hebben. Je komt achter iets heel fundamenteels in jezelf; dat je er niet alleen voor jezelf bent. Het is soms spannend om te doen, want meestal ken je de doelgroep nog niet. Maar uiteindelijk zijn ze heel blij met je en ga je er met een goed gevoel nog eens langs.

Bij iedereen die het fijn vindt om te weten dat je niet komt. Dat is dus ook bij je coach/begeleider op de sociale missie plek. Met andere woorden: Bij degene met wie je hebt afgesproken én bij de coördinator van het project dat je zou gaan doen. Meldt je zo vroeg mogelijk af, dan kan de organisatie nog een vervanger proberen te vinden.

Aanmelding

Als je op het moment van de start van de missie 17 bent, mag je meedoen. Anders ben je natuurlijk volgend jaar van harte welkom.

Je mag op het moment van starten van de missie niet ouder dan 30 zijn. Maar als er een goede reden is dat je alsnog deel wilt nemen dan horen we dat graag en overleggen we met je.

Dat bepaalt je school/stage/werk natuurlijk, maar we kunnen vanuit Defensie wel een brief sturen met uitleg over het traject en verzoek om vrijstelling. Deze brief kan je dan laten zien aan je mentor, stagebegeleider of leidinggevende. Wil je deze brief ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@mdtmissie.nl 

Natuurlijk! De MDT Missie is zo ingericht dat je anderen snel leert kennen en je echt werkt in teams. Kortom: je bent nu nog alleen, maar dat duurt niet lang meer.

Zeker wel. Besef je alleen wel dat iedereen zijn of haar eigen proces heeft. En dat dit geen missie is voor tweetallen maar voor individuen in een groep. Je moet elkaar dus ook los kunnen laten.

Don’t worry! Als de missie in jouw regio voorlopig nog niet start, is er nog tijd om even te bellen. Wij als organisatie richten ons het meeste op de Missie die er direct aankomt. Komt die van jou er snel aan? Dan kun je een telefoontje verwachten!

Gezondheid

De MDT draait er ook om dat je je grenzen verlegt. Maar dat doe je gelukkig zelf. Als jij aangeeft waar het stopt, duwt niemand je over die grens heen.

Er wordt rekening gehouden met allergieën als het gaat om eten, geef dit door op je intakeformulier.

Deelname

De Missies zijn door het hele land en dus komen we ook vast een keer langs op een plek waar je (makkelijk) naar toe kunt reizen. We hechten eraan dat je juist ook de sociale missie in je eigen stad of dorp doet. Op dit moment zijn we nog niet zo ver gegroeid dat we ook in Brabant en Limburg komen, maar daar werken we zo mogelijk naartoe.

Wij overleggen graag en luisteren dan ook naar argumenten. Als je een goed argument hebt dat je je grenzen op dat moment niet wilt of kunt verleggen, dan is alles bespreekbaar. In principe wordt er wel van je verwacht dat je overal aan mee doet.

Je krijgt niet alleen begeleiding, je begeleidt ook zelf! Wij werken namelijk met een coach én een peercoach (en die laatste, dat ben jijzelf ook). Tijdens de impactdagen heb je een militair begeleider om je overal doorheen te schreeuwen. 😉 Je bent ook peercoach; als deelnemer word je gekoppeld in een drietal. Je helpt elkaar om er het meeste van te maken. Geen ervaring met ‘begeleiden’? Zie het als een vriendschappelijke band, je luistert, helpt en ondersteunt elkaar waar nodig. Tijdens je impactdagen en de sociale missie krijg je een YourCube-coach. Kortom: er is altijd wel iemand bij wie je terecht kunt en je bent nooit anoniem.

Voorafgaand aan de impactdagen ontvang je een pakket met daarin o.a. een paklijst, zodat je precies weet wat je mee moet nemen.

Levenservaring kun je niet kopen en is heel veel waard, en dát krijg je zeker. In dit traject leer je jezelf en anderen kennen, help je anderen, breid je je netwerk uit. Daarnaast leer je over defensie en maatschappelijke organisaties en hoe je je in kunt zetten voor de maatschappij.

Je zit een week voor de eerste impactdag in een whatsappgroep met je militair begeleider. Daar kun je je afmelden. Meld je niet te snel af, want je gaat heel wat missen.

Als je na de impact bivak ook je sociale missie hebt voltooid, rond je het traject af. Dit doen we op een feestelijke manier op de reüniedag. Alle deelnemers van jouw traject komen dan samen en we vieren dat jullie de MDT missie hebben volbracht. Je ontvangt op deze dag jouw MDT certificaat.