Memotree

Vrijheidsschrijvers: Stephanie den Tek en Bernadien Vinke

Veteraan: Reinder Ubbens

Het verhaal van onze veteraan

Wij hadden een interview met veteraan Reinder. Reinder is in 2007 op missie geweest in Afghanistan. Hij was onderdeel van een infanterie en was onder andere medic.

Voor ons is het meest bijgebleven dat het verhaal twee kanten had. Aan de ene kant dat de missie een hele mooie ervaring was, hij van betekenis kon zijn voor andere mensen en hen heeft kunnen helpen. Maar aan de andere kant dat hij ook heftige dingen heeft meegemaakt.

De gedachte achter het kunstwerk

Wij hebben ervoor gekozen om deze twee kanten weer te geven in onze schilderijen. Aan de positieve kant zie je vier kenmerken die verbonden zijn met de missie. Namelijk het feit dat hij medic was en dit positief heeft ervaren, de actie en adrenaline die hij ervaarde, de ontmoeting met de lokale bevolking en de verbondenheid met je eigen team. Aan de andere kant een boom met minder kleur voor alle heftige gebeurtenissen. Er zijn mensen gewond geraakt, maar er zijn ook mensen omgekomen.

Wat neem je mee van operatie vrijheidsschrijvers?

Wij vonden het een mooie en leerzame ervaring. Op afstand hebben wij verschillende interessante workshops gevolgd, moesten wij samenwerken en hebben wij het interview gehouden. Wij vonden het interessant om in gesprek te gaan met een veteraan die weet hoe het is om op missie te gaan en ons daarin meenam. Door het interview nemen wij mee dat er aan gebeurtenissen en ervaringen ‘negatieve’ kanten kunnen zitten, maar ook positieve.