Reis door Henk Teunis’ story

Vrijheidsschrijvers: Finn Wolfs en Ole Hanemaaijer

Veteraan: Henk Teunis

Klik hier om het interactieve kunstwerk te zien!

Het verhaal van onze veteraan

De positiviteit waarmee Teunis zijn verhaal verteld. Ondanks dat vele zaken in die tijd slecht geregeld waren heeft hij nooit spijt gehad en het beste uit de situatie gehaald. Daarnaast is het mooi om te zien hoe Teunis als veteraan diep gehecht is geraakt aan de situatie daar en dan vooral aan de lokale bevolking. Teunis probeert in alles wat hij doet en verteld te laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar ook dat je zelf wat kan doen om zaken te verbeteren, verder te brengen, te veranderen… Hierin is kameraadschap altijd een belangrijk iets geweest voor Teunis, je moest er samen iets van maken.

De gedachte achter het kunstwerk

Teunis had vele foto’s van zijn reis waardoor het mij mooi leek om aan de hand van de foto’s Teunis’ verhaal te vertellen. Ik kwam op het idee van een interactieve poster, om mensen zo de kans te geven zelf op ontdekkingstocht te gaan door het verhaal van Teunis. Dit door verhalen ingesproken door Teunis zelf, passend bij termen die ik heb gehaald uit een filmpje van defensie over 75 jaar vrijheid. Dit samengebracht in een toegankelijke, interactieve poster.

Wat neem je mee van operatie vrijheidsschrijvers?

Wat ik heb geleerd is het belang van het vertellen van verhalen. Verhalen van mannen en vrouwen die hebben gestreden voor de vrijheid en vrede van ons land en landen over de hele wereld. Door deze verhalen te vertellen creëer je besef, het besef dat onder meer vrijheid, vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zaken zijn.

Dat besef geeft ons een andere kijk op de wereld en elkaar. De menselijke component valt nooit te onderschatten. Voor de situatie waarin we nu leven zijn grote offers gebracht. Daarom laat dat besef ons motiveren die verworvenheden te beschermen en uit te dragen, met groot respect naar onder meer: Veteranen