Testimonials

De missie als middel

Marley is inmiddels 28 en woont in Den Haag. Marley omschrijft zichzelf als ‘herstellend van een verslaving’, woont op dit moment in een therapeutische gemeenschap in Den Haag. “Ik heb alles meegemaakt wat je maar mee kunt maken. Toen ik bijna geen kant meer uit kon, heb ik de laatste kans gegrepen.”

Zijn verblijf in die ‘gemeenschap’ is erop gericht dat hij langzamerhand weer deel gaat uitmaken van de Nederlandse maatschappij. Marley: “Dat heb ik in het kader van MDT Missie gedaan, sterker nog; op dit moment sta ik voor een foodtruck die we aan het verbouwen zijn. Mijn missie bij Defensie is afgelopen, maar mijn sociale missie is pas net begonnen!” 

Wat trok je aan in MDT Missie?

Marley: “Ik hoef niet in het leger, ik heb ook niks met fysieke training. Maar soms doe je dingen die je niet leuk vindt, om een hoger doel te bereiken. Ik dacht ook dat ik veel te oud was. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik dit ben aangegaan. Ik heb er veel dingen uitgehaald. Ik vond de stevige aanpak wel goed. Maar ook mooi om in gesprek te gaan met mijn coach en bijvoorbeeld met een veteraan. Onlangs belde de majoor me nog, om me te feliciteren met ‘een jaar clean’. Daarnaast drong hij erop aan dat ik erover zou nadenken om als burger bij Defensie te gaan werken. Dat de man het één en ander in mij ziet, dat is eigenlijk buitengewoon.”

“Deze patatgeneratie heeft soms een hardere aanpak nodig. Ik heb dat zelf ook wel nodig gehad.”

Marley is een spraakwaterval en zit weken na het afronden van de missie bij Defensie nog vol met verhalen. “Een jaar geleden had ik iedereen staan uitlachen die hiermee zou beginnen.” Hij klinkt als een echte Hagenees: “Zo van: joh je bent niet goed bij je hoofd. Maar nu kijk ik terug op een aantal hele leerzame dagen met mooie leermomenten. Ik wilde mezelf bijvoorbeeld op de vlakte houden, maar ik ben erachter gekomen dat ik meer een leider ben. Als er stront aan de knikker is, neem ik de groep graag op sleeptouw. Dat gaat automatisch bij mij.”

Hoe was de sfeer?

Marley moet heel even nadenken. Hoe omschrijf je zoiets? “De sfeer was eigenlijk wel ontspannen. Iedereen had er zin in en er werd echt genoten. Je komt niks tekort, het wordt in goede banen geleid en je wordt ook persoonlijk geholpen. De man die mij coaching gaf, Peter, dat was ook wel een indrukwekkende man. Hij vroeg mij bijvoorbeeld wie voor mij een rolmodel was, dat leverde een mooi gesprek op. Spelenderwijs leren, dat kan ik wel waarderen.” 

Marley stapt een auto in en houdt de telefoon tegen zijn oor geklemd. Hij legt uit dat hij bezig is om alles gereed te maken voor het ontvangen van jongeren in de foodtruck, volgende week. En vervolgt: “Ik was gemotiveerd, maar ik heb me wel gefocust op het sociale gedeelte. Dingen voor anderen doen, zonder iets terug te verwachten. Om zo een hoger doel te bereiken. In deze maatschappij gaat alles om nemen, maar het is juist heel fijn om ook te geven. Ik weet niet precies, maar zo werkte dat voor mij. Lastig om uit te leggen…”

“In deze maatschappij gaat alles om nemen, maar het is juist heel fijn om ook te geven.”


“Zelf ben ik een paar uur bezig geweest om een tuin op orde te brengen voor een vrouwtje die dat zelf niet meer zo goed 
kon. Zij gaat deze zomer dus lekker in haar tuin zitten, zonder dat er brandnetels tot okselhoogte groeien. Dat geeft mij zelf een bepaald soort rust, echt wel voldoening. Je ziet zo’n vrouwtje na afloop helemaal stralen.”

Wat heeft het je opgeleverd?

Marley: “Ik ben het afgelopen jaar door een diep dal gegaan om mezelf terug te vinden. Ik was gewoon echt een boef en nu ben ik iemand die keihard wil werken voor de dingen die ik wil bereiken met anderen. Nu weet ik: hard werken loont. Ik moedig iedereen aan zelf stappen te zetten.”

“Voor egoïsme is geen plaats bij MDT Missie. Eerst aan anderen denken en dan pas aan jezelf.”


Als er een beetje wordt doorgevraagd: “Ik zei al: die fysieke training is niet echt mijn ding. Maar die activiteit staat niet op zich. Alles hoort bij elkaar. Fysieke training is ook samenwerken. Door de bootcamp heb ik gemerkt dat het goed is om hulp te vragen. Niet altijd als haantje de voorste alles alleen te willen doen. Het is cruciaal om te overleggen, anders kom je van een koude kermis thuis. Voor egoïsme is geen plaats bij MDT Missie. Eerst aan anderen denken en dan pas aan jezelf. Het is eigenlijk wel grappig, want dat is in onze maatschappij soms helaas precies
andersom.” 

En… Nu?

Marley wacht heel even, voordat hij antwoord geeft. Op de achtergrond hoor ik zachtjes een autoradio. “Ik ben nog wel aan het nadenken over wat de majoor tegen me zei; als burger aan de slag bij defensie. Maar ik heb ook een ander plan; ervaringsdeskundige worden. Jongeren behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt. Dat zijn beide ideeën voortgekomen uit MDT Missie…”

Maar tot die tijd is er nog tijd voor de sociale missie, dat biedt een mooi opstapje. Marley: “Wij zijn dus nu een traject aan het opstarten waarin we een foodtruck inzetten. Wij zijn de laatste strohalm voor jongeren, voordat ze de bak indraaien. Wij moeten hen een schop onder de hol geven. Dat doen we niet alleen met gesprekken, we gaan ook lekker samen aan de slag. We gaan koken! Ik sta al vanaf m’n 16e in de keuken, dus dat past perfect bij mij. Dus deze sociale missie past perfect bij wat ik zo meteen wil gaan doen; jongerenwerk.” 

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn…

Marley: “Het is ook niet dat ik vanuit mijn verslaving in één keer omdraaide tijdens de impactdagen met Defensie. Het is wel zo dat ik nu de dingen die ik geleerd heb, zoals meer geduld hebben, samenwerken, duidelijk communiceren, meer in de praktijk kan brengen. Tijdens de dagen, inderdaad, maar vooral tijdens mijn sociale missie.”

“Het is wel bijzonder dat ik zo meteen een voorbeeld moet zijn, terwijl ik zelf ook nog lerende ben. Ik ben heel blij dat ik weer zo kan dromen en leven.” Marley valt heel even stil. Vervolgt dan: “Of eigenlijk; leven en nog een beetje dromen ook!” 

Zo sluit Marley het telefoongesprek af en loopt de Sligro in. Inkopen doen voor de foodtruck. Binnen een jaar is zijn leven omgedraaid. “Alles wat ik doe, staat haaks op het leven wat ik leidde.” Prachtig dat MDT Missie daar een rol in speelt.