Testimonials

“Defensie is een sociale organisatie”

Als Monica de telefoon opneemt, is ze net klaar met marsen. “Klein beetje zon, heerlijk marsweer,” zegt ze. Monica van Hese is zeer sportief, maar wat vooral opvalt tijdens de Impactdagen: ze is echt altijd opgewekt. Opgewekt en positief. Maar dan op een stoere, kordate manier. Dit is haar verhaal.

“De jongeren krijgen coördinaten en bij elk coördinaat doen we een bepaalde oefening,” gaat Korporaal Monica van Hese vrolijk verder. Ze is docent aan de vooropleiding van de landmacht, maar ook betrokken bij MDT Missie als instructeur. “Ik loop gewoon mee.” Dat kenmerkt Monica, ze loopt mee, maar laat het dan ook zoveel als mogelijk over aan de jongeren.


(De tekst gaat onder de video verder)

“Mijn coachingsstyle is dat ik mensen in hun kracht wil zetten. Ik wil dat men de kennis uit de groep haalt. Daar zit meer talent dan je van tevoren denkt.” Monica is een ‘good cop’ en een ‘bad cop’ in één. “Ik denk dat die manier typisch de manier van Defensie is. Je moet echt duidelijk zijn, maar wel menselijk blijven.” Dat is Monica in de kern: “ik ben gedreven om van toegevoegde waarde te zijn voor jongeren, daar voel ik mezelf prettig bij.” 

Wat levert Defensie je op?

Monica is volgens eigen zeggen ‘opgegroeid bij Defensie’. Ze begon als meisje van 16 omdat ze haar energie kwijt moest en ‘actie’ wilde. “Ik heb een enorme betrokkenheid bij Defensie, omdat het me heeft gemaakt tot wie ik nu ben.” Een van die ontwikkelde karaktereigenschappen is dat ze nooit opgeeft. “Ik kijk altijd hoe het wél kan.” En dat dus ook nog met een permanente glimlach op haar gezicht.

Monica heeft intussen al ruim 15 actieve dienstjaren achter de rug, dus dan reist de vraag: kan drie dagen met MDT Missie überhaupt iets substantieels opleveren? “Je kan tijdens MDT Missie wel voelen hoe bijvoorbeeld de discipline van Defensie werkt. Dat werkt echt aanstekelijk. Je krijgt het gevoel wat het is om niet als eenling, maar als groep te functioneren.” Ze krijgt een glinstering in haar ogen. 

“Ik ben gedreven om van toegevoegde waarde te zijn voor jongeren.”


Monica is eerder van het doen, dan van het babbelen. Maar na enig aandringen wil ze toch wel een anekdote vertellen. “Ik heb wel kameraadschap gezien en dat gaat heel snel op de Impactdagen, want je zit in hetzelfde schuitje. Zo zie ik nog voor me hoe Team Delta binnen kwam. Je zou ze niet bij elkaar uitzoeken, zo op het eerste gezicht. Andere leeftijden, andere niveau’s, andere interesses… Maar als je dan ziet hoe ze communiceren met elkaar na een paar dagen en hoe iedereen zijn of haar natuurlijke plek in de groep heeft opgepakt, dat is gewoon echt heel mooi.” Monica valt heel even stil. “Ze zijn ook altijd trots op wat ze samen kunnen tijdens de militaire exercitie. Dan ben je gewoon één organisme, eigenlijk…” Het maakt haar ook trots.

Wat is het belang van Defensie?

Monica veert op en haar stem wordt iets hoger. “Dat is een goede! Want dit is dus geen wervingsproject. Het is niet per se de bedoeling dat jongeren gaan overwegen of ‘groen’ hun kleur is. Het gaat echt om de ‘hearts and minds’.” Monica, dat is een legerterm, dat moet je even uitleggen… Monica wordt scherper. “Mensen roepen soms: ‘Defensie? Wat moet je ermee? Kost alleen maar geld!’ Maar Defensie is er voor Nederland. Het is een sociale organisatie waarbij je leert om oog te hebben voor elkaar. Het is daarom goed om een klein beetje te weten wat het is en wat we doen. De betrokkenheid bij Defensie van jonge Nederlanders vergroten, dát is het doel.”

Wat gaat er door je heen als je jongeren na drie dagen ziet wegmarcheren?

Monica antwoord afgemeten. “Dan ben ik trots, het is mooi om te zien.” Er valt een stilte. “Ja, weet je, ik ben dat helemaal niet gewend om te reflecteren. Ik heb altijd geleerd dat het niet van belang is wat je er allemaal bij voelt, het gaat erom of een missie is geslaagd of niet.” Dus als er naar gevraagd wordt, dan verzint Monica iets, terwijl ze het niet voelt. Dus die stilte, die mag er even zijn. Dan zegt ze: “Ik vind het wel echt jammer dat die groep dan uiteen valt. Het mag eigenlijk altijd wel wat langer duren.” 

“Defensie is een sociale organisatie waarbij je leert om oog te hebben voor elkaar.”


We sluiten af, maar Monica wil nog wat kwijt. Aan de jongeren die nog twijfelen of ze zich aan moeten melden. “Je moet het echt gewoon doen. Want je kunt meer dan je denkt…” Dat is Monica van binnenuit. Ze voegt als laatste toe: “Als je denkt dat je het niet kan, moet je het juist doen.”